“Life is growth. You either grow or you die.”

Ustanovitelj podjetja Nike, Phil Knight, je s tem citatom ubesedil resnico življenja in posla, ki se je zaveda mnogo podjetnikov.

Rast je namreč ključna zato, da podjetje preživi. Kdor ne raste, po njegovem mnenju zgolj čaka na svoj propad.

Ravno zaradi tega mnogi izmed nas v tem-spreminjajočem-se-svetu iščemo nove, še bolj inovativne načine, s katerimi lahko dvignemo uspešnost naših podjetij in v tem duhu marsikateri podjetnik začne razmišljati o najemu marketinške agencije.

Ali je to pametna poteza?

Hja, ne vedno.

Vem – malce ironično je, da kot lastnik marketinške agencije zdaj ne “kričim”, da jo enostavno MORAŠ imeti.A to preprosto ni nekaj, v kar verjamem.

Po več kot 200 individualnih posvetih s podjetniki in podjetnicami, ki so se v zadnjih letih zanimali za najem naše marketinške ekipe, mi je namreč postalo kristalno jasno, da za marsikatero podjetje najem agencije ni pravilna odločitev.

Morda se sedaj sprašuješ…

Ampak Filip – kaj pa v mojem primeru? Bi se mi najem agencije splačal?

Ker takole na daljavo ne morem vedeti, kakšen posel imaš, kako ti gre in kam želiš zrasti, sem ti – namesto slepega ugibanja – raje spisal tale simpatičen vodič.

Tekom njega te bom popeljal čez 5 dokaj preprostih vprašanj, s katerimi ti bo uspelo s pomočjo lastne pameti odgovoriti na zgoraj zastavljeno vprašanje.

Si ready?

Super – pa začniva pri osnovah…

Vprašanje #1: 

Ali ti je nerodno promovirati svoje produkte oziroma storitve?

Vem – tole se sliši osnovnošolsko, pa vendar ti lahko povem, da sem srečel že marsikaterega  podjetnika, ki je želel rasti, hkrati pa je imel odpor do aktivnega oglaševanja.

Nekateri podjetniki namreč na agresiven marketing in prodajo gleda postrani, saj smo bili že od malega naučeni, da je to nekaj slabega.

Kako točno do tega pride, ni tematika tega članka, zato bi ti raje ponudil alternativno mišljenje, ki ti zna pomagati, v kolikor je v tudi v tebi kanček te “prodajne zadržanosti”…

Marketing in prodaja sta na koncu dneva zaslužna, da se spreminja svet.

Tvoj izdelek oziroma storitev žal ne more pomagati ljudem, če zanj ne vedo.

Po mojem mnenju ima zato vsak podjetnik z dobrim produktom dolžnost, da vest o njem “razbobna” javnosti in ga tako pomaga spraviti v roke tistim, ki ga najbolj potrebujejo.

Če meniš drugače, marketinška agencija skoraj gotovo ne bo pravi naslov zate.

V primeru strinjanja pa se lahko premakneva na naslednja 4 vprašanja…

Vprašanje #2: 

Kako močno ceniš svoj čas in svojo efektivnost?

Kot sva govorila v uvodu, je cilj vsakega resnega podjetja rast – pa naj si bo to rast števila zadovoljnih strank, rast zaposlenih ali rast letnega profita.

Ko to združiš s podjetniško težnjo po kontroli, zaradi katere želi biti lastnik vpleten v vse poslovne aktivnosti, nastaneta 2 problema…

Prvi je ta, da ima vsak izmed nas na voljo zgolj 24 ur.Drugi pa je ta, da se podjetniki pogosto začnemo ukvarjati s stvarmi, kjer naš čas ni najbolje izkoriščen.

Moje mnenje je, da bi se moral vsak podjetnik ukvarjati s tistim, v čemer je najboljši – vodenjem svojega podjetja.

Stvari, kot sta marketing in prodaja – pa v veliki meri prepustiti tistim, ki na tem področju najboljši, pa naj bo to interna marketinška ekipa ali pa zunanja marketinška agencija.

Le na tak način lahko pridobivanje novih povpraševanj in strank teče “kot po maslu”, tvoje na novo sproščene mentalne kapacitete pa bodo lahko botrovale k občutnem dvigu osebne produktivnosti, implementaciji novih idej in navsezadnje tudi k boljšim odnosom z bližnjimi.

Mimogrede – to pomeni, da lahko greš tudi na počitnice brez slabe vesti, saj veš, da se zaradi vseh marketinških sistemov v tvojem podjetju posel ne bo ustavil : )

Če je to nekaj, kar se ti sliši super, je najem marketinške agencije zagotovo primeren zate.

V kolikor lahko seveda pritrdilno odgovoriš na naslednje vprašanje…

Vprašanje #3: 

Ali lahko požreš svoj ego in prepustiš delo mojstrom?

Že pri prejšnjem vprašanju sva se strinjala, da smo podjetniki pogosto čisto preveč vpeti v lasten biznis, do njega pa smo posledično tudi precej zaščitniški.

Točno to pa lahko privede do trenja v odnosu z lastnim marketinškim oddelkom ali marketinško agencijo.Naj ti dam primer…

Ne glede na to, na kateri točki v poslu trenutno si, imaš nek svoj način pridobivanja strank (in prodajanja), ki te je pripeljal do sem.

Verjetno pa o marketinški pomoči razmišljaš zato, ker želiš svoje podjetje spraviti na nek nov nivo (pa naj bo to drastično povečanje števila strank, dvig prihodkov ali širitev na tuje trge).

In za ta podvig, bo potrebno implementirati par novih idej in znanj.Oziroma, kot je rekel Einstein…

“Definicija norosti je to, da delamo eno in isto stvar iz dneva v dan ter pričakujemo drugačen rezultat.”

Dobra marketniška agencija ti bo zato predlagala nove ideje, pristope in strategije, ki znajo biti izven tvoje trenutne “cone udobja”.

Vse ideje bodo seveda stremele k rasti podjetja, je pa na tebi, ali to “evolucijo” sprejmeš, ali ne.Priznam…

Obstajajo tudi agencije, ki si ne bodo upale podati originalnih idej in poskušale vse narediti tako, kot je všeč tebi.

Sicer ne morem vedeti, kako misliš ti, vem pa, da imam jaz raje poslovne partnerje, ki so v trenutkih odločitve pripravljeni povedati svoje iskreno mnenje in trdno verjamejo v svoje znanje ter ideje.

Kakorkoli…

Če želiš, da agencija tvojemu podjetju prinese najboljše rezultate, jim moraš pustiti, da lahko “operirajo”.

To pomeni, da se vsaj za določen čas prepustiš njihovemu mojstrstvu in zaupaš njihovi presoji.Nenazadnje člani dobre agencije živijo in dihajo marketing.

Na tebi pa je, da jim omogočiš manevrski prostor za njihovo čarovnijo.Če ti spremembe ne dišijo in si želiš, da tvoj posel poteka po ustaljenih tirnicah, potem najem marketinške agencije morda ni najboljša izbira zate.

V kolikor pa bi jim rad predal oglaševalske “vajeti”, je tukaj sledeča zagonetka…

Vprašanje #4: 

Kako hitro pričakuješ vrhunske rezultate?

Veliko podjetnikov ob najemu marketinške agencije pričakuje, da se bo njihov promet čudežno dvignil že v prvem tednu sodelovanja.

Priznam – za to so krive tudi amaterske agencije, ki takšne stvari obljubljajo.

Da ne bo pomote… to se da doseči, je pa vprašanje, kaj je treba za to žrtvovati. Tudi mi lahko namreč v roku dveh dni naredimo prodajni rekord če znižamo cene vseh izdelkov za 50 %, ampak… ali smo s tem res naredili pravo dolgoročno potezo?

Verjetno ne.

Ravno zato po mojem mnenju vsaka dobra marketinška agencija v prvem tednu sodelovanja sploh ne bo zagnala oglasov, pač pa bo ta čas raje namenila raziskovanju tvojega podjetja in panoge, v kateri posluješ, saj jo mora za dolgoročni uspeh in rast poznati kot lasten žep.

Nato bo na podlagi ugotovljenega – in na podlagi tvojih kratkoročnih ter dolgoročnih ciljev – pripravila strategijo za njihovo osvojitev.

Od tebe je seveda odvisno, kakšne so tvoje prioritete, ti pa lahko že zdaj povem, da večina vrhunskih agencij (med drugim tudi moja) najraje izbira poslovne partnerje, ki razmišljajo dolgoročno.

Podjetniki, ki krvavo potrebujejo rezultate (in denar) čez noč, so po navadi dosti bolj “težaški” zaradi nenehne neučakanosti in nepotrebnega pritiska in ni čudno, da se jih večina pametnih agencij na daleč izogiba.

Če želiš sodelovati z odlično agencijo, ti zato svetujem, da jim daš vsaj 3 mesece časa, da se izkažejo.

In verjemi mi… če so res dobri, se ti zna zgoditi, da štiri tedne od začetka skupnega dela skačeš od veselja in se istočasno sprašuješ “kje naj dobim dodatni kader, ki bo skrbel za vsa nova povpraševanja ter oddana naročila”.

Smiselno?

Super.

V primeru, da si še z mano, nama je ostala zgolj še ena uganka…

Vprašanje #5: 

Kakšen je tvoj marketinški budget?

Tako kot večina stvari v poslu tudi najem marketinške agencija nekaj stane.

Kot v vsaki panogi, pa se tudi tukaj najdejo ponudniki, ki so mizerno poceni ali pa pregrešno dragi.

Pravzaprav sama cena niti ne igra vloge.

Bolj pomembno je, kako gledaš na ta finančni vložek ti.

Marketinška agencija je namreč lahko strošek… ali investicija.

Seveda je vse odvisno od tega, kaj sodelovanje prinese tebi in tvojemu podjetju.

Če se “opečeš” in marketinške aktivnosti agencije v roku šestih mesecev tvojega vložka ne povrnejo, je marketinška agencija zagotovo strošek.

Prav tako se lahko opečeš, če v sodelovanje vstopiš z nerealnimi pričakovanji in po enem tednu dela pričakuješ 300 % rast tvojega podjetja ter nato zaradi panike 6x na dan kličeš tamkajšnjo kontaktno osebo*.

*V tem primeru te bo verjetno lastnoročno odpustila kar sama marketinška agencija.

Da pa se ne bova fokusirala samo na negativen scenarij, bi ti rad povedal, da ti lahko partnerstvo z marketinško agencijo definitivno tudi uspe.

Vse, kar moraš narediti, sta dve stvari – ena je zelo očitna, drugo pa marsikdo spregleda…Prva je zagotovo ta, da izbereš tisto pravo agencijo, ki ti bo v zameno za tvojo mesečno investicijo prinašala “lušten” profit.

Druga stvar, ki jo večina podjetnikov pozablja, pa je ta, da vsaka agencija za uspešno zagotavljanje rezultatov potrebuje nek oglaševalski budget.

Po izbiri prave agencije bo višina mesečnega budgeta, s katerim bodo operirali, glavni faktor od katerega bodo odvisni tvoji rezultati.

Večji kot je budget, hitreje lahko agencija “požene” razne oglaševalske prijeme in hitreje lahko najde tisto zmagovalno kombinacijo, ki bo tvojemu podjetju prinašala zanesljivo rast & predvidljive prihodke.

To ne pomeni, da mora biti tvoj budget 20.000 € na mesec (čeprav nič narobe, če je). Po naših izkušnjah je že 1.500 € mesečnega oglaševalskega budgeta včasih dovolj, da se izvaja kvaliteten (digitalni) marketing, ki ti bo prinesel vrhunske rezultate.

Skupaj s stroškom dela z vrhunsko agencijo to pomeni, da lahko v prvem in morda drugem mesecu s tega vidika sicer padeš tudi v rdeče številke, a če gledaš na vse skupaj bolj dolgoročno, zna biti najem agencije ena izmed boljših poslovnih odločitev in naložb tvoje kariere.

Tako.

Pa sva obdelala vseh 5 vprašanj.

Kaj praviš – je marketinška agencija nekaj zate?

Če je tvoj odgovor “ne” – nič hudega.

Še naprej samostojno pili svoje marketinško-prodajno znanje ter znanje svoje ekipe in upam, da ti uspe doseči svoje cilje.

Če ti lahko jaz, Filip Pesek, na tej poti kakorkoli pomagam, si vabljen na naš YouTube kanal, na katerem so primarno izobraževalne vsebine do danes dobile že prek 1 milijon ogledov.

V kolikor pa si po prebranem članku povsem prepričan oziroma prepričana o najemu marketinške agencije, je čas, da jo izbereš.

Ne skrbi…

Čeprav jo imam tudi sam, te na tej točki ne bom prepričeval, da smo mi najboljši (to odločitev prepuščam tebi), se mi pa zdi smiselno, da ti dam priložnost, da o nas izveš več – če seveda želiš.

Te zanima?

Super.

Preberi si več o delu z nami na tej povezavi >>

Se vidiva tam,

Filip

P.S. Aja, tole sem pozabil omeniti…

Naša marketinška agencija dela panožno ekskluzivno, kar pomeni, da iz ene niše (znotraj ene države) vzamemo pod okrilje zgolj eno podjetje.

Ali bo ta priložnost doletela tebe ali tvojega konkurenta, pa se lahko na koncu odločiš sam…

Potrebuješ marketinško pomoč? Izpolni obrazec in pošlji povpraševanje…

"*" indicates required fields

Name*
gdpr*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Povpraševanje za FP IT storitve

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.